Kukkapaja – vuokkoja

Tähän aikaan vuodesta alkaa aina tehdä mieli kevään kukkasia. Narsisseja olen tehnyt aikaisemmin, vaihteeksi tein jotain muuta. Mieskin korjasi yhden lempileikkurini, joten ei muuta kuin naksuttelemaan. Nämä saavat olla vaikka Balkanin vuokkoja.

Erilaiset vuokot on muuten 1:1 elämässäkin ihania, niitä voisi laittaa ensi kesänä lisää pihaan.

IMG_4444

Ohje: Saunavasta

valmisvasta

Tarvitset:

– Lehtiaihioita, joissa on pyöreähköjä terälehtiä n. 20. Sopivia saa monilla kuvioleikkureilla, jotka ovat riittävän pieniä. Tässä vasta on tehty vihreästä paperista joka on hiukan tulostuspaperia paksumpaa

– Ohutta kangaspäällysteistä rautalankaa n. 40-50cm

Ruskeaa akryylimaalia

Lisäksi sakset rautalangan leikkaamiseen sekä liimaa (esim. Erikeeper, Tacky glue.. ) ja esim. coctailtikun liiman laittamiseen. Pinsettien käyttö helpottaa lehtien asettelua.

IMG_4436

Aloita värjäämällä rautalanka ruskealla akryylimaalilla: ota sormiin maalia ja vedä rautalanka muutaman kerran sormien välistä. Kun maali on kuivunut, leikkaa rautalanka sen pituisiksi oksiksi, kuin haluat saunavastan olevan. Osa kannattaa jättää lyhyemmiksi, jotka kootaan saunavastaan uloimmaisiksi. Jätä yksi pätkä vastan sitomista varten, siihen ei laiteta lehtiä.

Leikkaa lehtiaihiot kolmeen osaan kuten alla olevassa kuvassa.

IMG_4355

Taita jokainen lehtipari keskeltä, niin että saat kaksi lehteä joiden välissä on taitos.

IMG_4345

Laita liimaa kuhunkin lehtipariin. Vaihtoehtoisesti voit laittaa liiman myös oksaan jos se tapa tuntuu sinusta helpommalta.

IMG_4346

Aloita lehtien liimaus latvasta ja etene ylhäältä alas. Tee näin jokainen oksa. Muista jättää oksan alaosaan tilaa, että saat sidotuksi oksat kimpuksi. Kun lehdet on liimattu ja saaneet kuivua, kokoa oksat kimpuksi ja pyöräytä säästämäsi rautalanka oksien ympäri.

IMG_4347IMG_4351

Lopuksi kannattaa laittaa hiukan liimaa sormella vastan tyveen, ettei rautalangan ympärillä oleva värjätty lanka lähde purkautumaan.

Hyviä saunomishetkiä nukkekodin väelle!

saunavasta lauteilla

This entry was posted in Ohjeita.

Koiramaista menoa

Von Huppelsdorfin päivään kuuluu koiramaista. Rosemary on saanut Gunnarilta syntymäpäivälahjaksi koiranpennun, jolle pitäisi nyt keksiä nimi. Toistaiseksi väki kutsuu häntä neiti spanieliksi. Heti kotimatkalla piti käydä ostamassa kaulapanta, on ihan sävysävyyn rouvan neuleen kanssa. Oikein on kevättä ilmassa! Tässä Rosemary käy hakemassa pikkuisen makuuhuoneen käsinkudotulta plyyshimatolta, ettei vain tule vahinkoa. RoseMary

Iidalla on kaveri kylässä, Rex osallistuu myös tyttöjen touhuihin. Iida_ja_Rex

Amelie on perjantaihömpsyillä, konjakkia vain lääkkeeksi. No, meni koko pullo! Melko tavallinen näky tämä,  muori tykkää hömpsytellä kiikkustuolissa pyjamaisillaan harva se päivä. Mitäpä sitä muutakaan… Takana oleva viinakaappi ei ole säpissä, siellä on oiva kätkö.

Seurana rakkaudenhedelmä, sekarotuinen Tytti.

Tytti_ja_muori

Hu-huu!

Luovuuden hulluus -kohtaus iski, piti saada pöllöjä. Yksi ilta massailin muutamalla eri Fimovärillä ja seuraava päivä menikin rattoisasti maalaillessa. Kulmakarvallisia kavereita oli alunperin muutamia, mutta kulmat olivat kovin herkkiä katkeamaan.

Nämä pyrähtävät eri taloihini koristeiksi.

PikkuPollot

Parasta on ihan mahdotonta valita, näistä tuli yksilöitä kun saivat ”höyhenpeitteen”.

Pollon_maalausta

Maalia tuli monta kerrosta. Harvoin ensimmäisen kerroksen jälkeen olin vielä tyytyväinen.

Jalat saavat toistaiseksi olla noin. Ne ehtii muotoilla, kunhan tehdään heille istumapaikat.

Ryhmakuva

Tarvitaanko nyt 14 nimeä?!

 

Saunotaanko?

Saunassakin alkaa olla isoimmat systeemit kohdillaan, pitää vielä miettiä tarvitaanko etuosaan väliseinää. Saattaa mennä ahtaan näköiseksi.. Lattialle ainakin tarvitaan puisia ritilöitä ja lauteille emalisia pesuvateja.

saunanpuoli

Pesuhuone

Pesuhuoneen takaseinä jäi kuprulle, mutta saa kuulua aikakauden henkeen. Pieni vesivahinko vain lisää uskottavuutta :-). Kylpyankka taitaa olla liian uudenaikainen, pitää vaihtaa se jossain vaiheessa. Joutuuko peräti massailuhommiin.

Olen kyllä aika tyytyväinen tähän.

pesuhuoneenpuoli

Kalusteita ja valoa

Laatikon isoimmat osaset alkavat olla paikoillaan, pientä tilkettä sitten ajan kanssa ja inspiraation mukaan. Mielessä on tietty vaikka ja mitä, mutta katsotaan miten intoa vielä piisaa.

Valoksi tuli nyt kymmenen ledin patterikäyttöinen sarja, ehkä tuota joutuu tiirailla sitten taskulampun kanssa. No, tarpeen mukaan vaihdetaan. Sehän on nyt vain teipin pätkillä kiinnitettynä. Teipit jäänevät piiloon kun laitetaan päälle pleksi ja jonkinlaiset listat.

kokoloota

Nalletalo

Tämä projekti alkoi jo pari vuotta sitten, kun löysin kirpparilta ihanan valurauta-ammeen. Pian hain Alkosta viinilaatikon ja pari nallea taas kirpparikierrokselta. Alkoi itää ajatus nallen kylpyhetkestä. Kuten kaikkien muidenkin projektien kanssa tuppaa käymään, myös tämä laajeni sitä mukaa kun jotain sai työstettyä suunnitelmaksi asti, saati valmiiksi.

Nallelaatikosta tuli minun ja mieheni yhteinen projekti kuin varkain. Miehethän ovat käteviä lauteiden ja lattian teossa, joten tähän saatiin luonteva työn jako. Pitäähän mieskin pitää puuhassa niin saan itsekin puuhastella askarrusten parissa. Hiirten katossa menee yläkerran saunaosaston viemäriputket, myös sen suunnittelu luontui mieheltäni paremmin kun lattiaa piti veivata ees taas ja ympäri. Vähemmästäkin menee naisihminen sekaisin.

Ajan saatossa retroilu on alkanut kiinnostaa, vaikka kovasti koitin vastustaa. Olkoon tämä projekti 70-luvun hengen mukainen.

Ohje: Matto

Räsymatto

 

Helpon räsymaton ohje:

Tarvitset pohjakankaan, sopivan värisiä lankoja sekä liimaa. Suojaa pöytä kankaan alta esim. paperilla.

Pohjakankaaksi käy mikä tahansa kangas, mutta raidat saa pidettyä hyvin suorassa, mikäli käytät raidallista tai ruudullista kangasta. Leikkaa kangas niin, että raidat ovat allekkain kuten lopullisessa matossakin. Pohjakankaaksi käy mielestäni hyvin melko ohut kangas, jotta matto pysyy sopivan ”laskeutuvana”.

Pätki aluksi langat sopivan mittaisiksi, hiukan yli pohjakankaan. Aloita liiman levitys jommasta kummasta päästä. Levitä liimaa reilusti, muutaman  langan verran kerrallaan ja asettele langanpätkät paikoilleen töpöttelemällä. Huomaa, että liima läpäisee pohjakankaan, joten nostele kangasta alustasta (paperista) irti aina kun olet lisännyt muutamia langanpätkiä. Seuraa pohjakankaan raitojen avulla, että rivit pysyvät suorassa.

Lopuksi työn voi vielä venytellä suoraksi ennen kuivumista. Anna kuivua rauhassa ja leikkaa sen jälkeen ylimääräiset reunasta pois. Kuvassa oikeanpuoleinen matto on vielä leikkaamatta. Työ saattaa vetää hieman kippuraan, voit leikkauksen jälkeen hieman kostuttaa ja laittaa painon alle suoristumaan.

Näissä matoissa olen käyttänyt muliinilankaa, mutta muutkin langat käyvät. Alkuperäinen ohje ei ole omani, olen vuosien saatossa löytänyt jonkin vastaavan ja nyt mukaillut sitä. En vain yhtään muista mistä tai kenen on alkuperäinen tutoriaali.

 

Hiirien keittiö

hiirien keittiö

Hiirten hellahuone on rakennettu puisen viinilaatikon alimpaan kolmannekseen.

Keittotaso ja hella on yhtenäinen Erisan -pahvipakkaus, joka on leikelty päällystetty lopulliseen muotoonsa. Tiskipöytä on hopean väristä teippiä ja tiskialtaan virkaa toimittaa suklaakonvehtirasiasta pelastettu osanen. Sänky on tehty kahvitikuista.